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CODE SECTION:  Section 517-16, California Electrical Code 
 
517-16. Receptacles with Insulated Grounding Terminals.  Receptacles with insulated 
grounding terminals as permitted in Section 250-74 250-146(d), Exception No. 4, shall be 
identified; such identification shall be visible after installation. 
 
 
INTERPRETATION: 
 
Insulated Isolated ground receptacles, where required for the reduction of electrical noise 
(electromagnetic interference) on the grounding circuit, are permitted in patient care areas of 
hospitals.  Two insulated equipment grounding conductors shall be run with the branch circuit 
conductors supplying the receptacle; one shall be the isolated ground conductor and the other 
shall be the equipment grounding conductor required by CEC 517-13(a).  The isolated insulated 
grounding conductor shall terminate on the grounding terminal of the receptacle; the equipment 
grounding conductor required by CEC 517-13(a) shall ground the outlet box on which the 
receptacle is installed. 
 
Insulated Isolated ground receptacles shall be identified by an orange color or an orange triangle 
located on the face of the receptacle as required by Section 410-56(c).  Additionally, insulated 
isolated ground receptacles in patient care areas shall be identified with a permanent sign that 
reads "Caution - Not for Patient Equipment Use". 
 
 
REASON: 
 
This interpretation coordinates and clarifies the requirements of CEC 517-13, 517-16, 250-74 
Exception 4 250-146(d), and 410-56(c) as they apply to insulated ground receptacles in patient 
care areas. 
 
Insulated Isolated ground receptacles do not satisfy the implied requirement of CEC 517-13 for 
parallel ground paths.  A sign is provided to alert staff to the increased risk of connecting patient 
care equipment to the receptacle. 
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