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1998 2001 California Electrical Code 
 
700-4(a)  Conduct or Witness Test.  The authority having jurisdiction shall conduct or witness 
a test of the complete system upon installation and periodically afterward. 
 
 
1998 2001 California Building Code 
 
101.7 Standard Reference Documents.  The codes, standards, and publications adopted and 
set forth in this code, including other codes, standards and publications referred to therein are, 
by title and date of publication, hereby adopted as standard reference documents of this code. 
 
When this code does not specifically cover any subject relating to building design and 
construction, recognized fire-prevention engineering practices shall be employed.  The National 
Fire Codes and the Fire Protection Handbook of the National Fire Protection Association may 
be used as authoritative guides in determining recognized fire-prevention practices. 
 
 
INTERPRETATION: 
 
Permanently installed on-site generator sets for health care facilities shall be tested in accordance 
with the 1996 1999 NFPA 110 Standard for Emergency and Standby Power Systems, Section 5-
13 Installation Acceptance.   All safety devices shall be tested as specified in Section 5-13.2.9, 
however the safety devices provided may comply with NFPA-99 Section 3-4.1.1.14 in lieu of 
NFPA-110 Section 3-5.5.2.  The emergency power supply system shall be considered as a Level 
1 system for testing purposes. Upon loss of normal power the emergency power supply system 
shall provide emergency power within 10 seconds as required by CEC 700-12.  Personnel from 
the Office of Statewide Health Planning and Development shall not conduct testing but shall 
witness installation acceptance testing. 
 
For additional requirements related to combustion engines and gas turbines, refer to CANs 
2-413A.2.3 and 2-413A.1. 
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State of California Office of Statewide Health Planning and Development 
 
REASON: 
 

The current code does not specifically cover what tests are required upon completing the 
installation of an on-site generator set.  This can lead to confusion and/or disputes during 
the final phase of a project as to what specific tests are necessary.   The acceptance 
testing requirements in NFPA-110, 1996 1999 Standard for Emergency and Standby 
Power Systems are a nationally recognized standard that completely details the specific 
tests required for testing on-site generator sets. 

 
 
 
ORIGINAL SIGNED 8/25/04 

 

Kurt A. Schaefer Date 
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